Az emberi emésztőrendszer: anatómia és működés

Mi az emésztőrendszer szerepe az emberi szervezetben? Az emésztőrendszer teljességel pótolhatatlan. Feladata az egész szervezet létfontosságú működésének fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok befogadása, feldolgozása és felszívása. Nézzük meg, milyen szervek találhatók az emésztőrendszerben, miért fontos ez szervezetünk számára, és melyek az emésztőrendszer leggyakoribb betegségei.
Mi az emésztőrendszer?
Az emésztőrendszer vagy a gyomor-bél traktus az élelmiszerek felvételében, feldolgozásában és kiválasztásában részt vevő szervek összessége. Az emésztőrendszer képes a táplálékot a túléléshez szükséges energiává és tápanyagokká alakítani, majd miután ezt a fontos küldetését teljesítette, részt vesz a kiválasztásban.
Az emésztés azért rendkívül fontos, mert a szervezetnek szüksége van az ételekből és italokból származó tápanyagokra ahhoz, hogy egészséges maradhasson és megfelelően működhessen.
Az emésztőrendszer szervei
Az emésztőrendszer több részből áll. Az első és legfontosabb maga az emésztőtraktus, amelyet a szájüreg, a garat, a nyelőcső, a gyomor, a vékonybél és a vastagbél alkot. Az emésztőrendszer járulékos szervei még a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag és a végbél.
Az emésztőrendszer felépítésének és működésének jobb megértéséhez tekintse meg az emésztőrendszer feliratozott ábráját.

1. Szájüreg
Az emésztés a szájban kezdődik a rágással. Az étel összekeveredik a nyállal, mely megnedvesíti az ételt és egy amiláz nevű enzimet tartalmaz, amely megkezdi az ételben található keményítő és glikogén bontását.
2. Nyelőcső
A szájüregből a táplálék a nyelés során a garaton keresztül a nyelőcsőbe kerül. A nyelőcső két végén erősebb záróizomzat van, mely a nyeléskor ellazul, nyelési szünetben viszont zárva tart, hogy megakadályozza a táplálék és a nedvek visszaáramlását, a refluxot.
3. Gyomor
A gyomor nyálkahártyájában található mirigyek gyomorsavat és enzimeket termelnek, amelyek lebontják a táplálékot, a gyomor falában lévő izmok pedig összekeverik az ételt ezekkel az emésztőnedvekkel.
4. Patkóbél
A gyomor tartalma szakaszos ürülés során a vékonybél első szakaszába, a patkó alakú patkóbélbe kerül. Ide ürül az epehólyag tartalma és a hasnyálmirigy emésztő enzimjeit tartalmazó hasnyálmirigynedv is, tovább segítve a táplálék emésztését.
5. Máj
A tápanyagforgalom központi szerve: a szénhidrát- és a zsíranyagcsere sok folyamata játszódik itt, továbbá igen fontos méregtelenítő szerv. A máj termeli az epét is.
6. Epehólyag
A májban termelt epe az epehólyagban raktározódik. Az epében lévő epesavas sóknak a táplálékban lévő zsír emésztésében van fontos szerepük.
7. Hasnyálmirigy
Belső elválasztású mirigyei termelik az inzulint és a glukagont, melyek a vércukorszint szabályozásában vesznek részt. Külső elválasztású mirigyei pedig emésztőenzimeket termelnek, melyek a patkóbélbe ürülnek.
8. Éhbél
A vékonybél második szakasza, melyben tovább folytatódik az emésztés és a tápanyagok felszívódása, melyet a bélbolyhok segítenek, megnövelve a felszívódásra használható felületet.
9. Csípőbél
A vékonybél harmadik, utolsó szakasza, amelyben folytatódik az emésztés és a tápanyagok felszívódása.
10. Vastagbél
A gyomor-bélrendszer utolsó szakasza, melyben nagy mennyiségű víz és elektrolit visszaszívás történik. Ezenkívül életteret biztosít a bélbaktériumoknak, amelyeknek az emésztésben és az immunrendszer működésében is fontos szerepük van.
11. Végbél
A vastagbél alsó szakasza, melynek szerepe a meg nem emésztett és fel nem szívódott béltartalom, azaz a széklet tárolása és rendezett, alkalomszerű ürítése.
Hogyan történik az emésztés?
Kíváncsi vagy, hogy az emésztőrendszerben hol kezdődik az emésztés folyamata? A száj az emésztőrendszer kezdeti szakasza, de az emésztés már az első harapás előtt elkezdődik. A nyálmirigyek ugyanis már akkor aktiválódnak, amikor meglátjuk az ételt.
Amikor elkezdünk enni, az étel összekeveredik a nyállal, lenyelés után pedig áthalad a garaton és a nyelőcsövön. A nyelőcső perisztaltikus mozgásával a táplálékot a gyomorba juttatja. A gyomorban a mechanikai és a kémiai emésztés enzimek és sósav segítségével megy végbe. A vékonybél felszívja a tápanyagokat, a vastagbél pedig besűríti az emésztetlen táplálékot a maradék só, víz és vitaminok felszívásával.
Mennyi ideig tart az étel megemésztése?
Az az idő, amely alatt az étel áthalad az emésztőtraktuson, illetve az emésztéshez szükséges idő változó, és számos tényezőtől függ, különösen az élelmiszer mennyiségétől és típusától.
Általában kb. 24-72 óra szükséges ahhoz, hogy az étel áthaladjon az emésztőrendszeren. Az étel meglehetősen gyorsan áthalad az emésztőtraktus kezdeti szakaszain, így 6-8 órán belül a gyomron és a vékonybélen is. A vastagbélen való áthaladás ezután még kb.30-40 órát vesz igénybe.
Tippek a jobb emésztésért

Ha szeretne tenni valamit a jobb emésztés érdekében, próbáljon ki néhány tippet az alábbiak közül. Először is fogyasszon több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, valamint csökkentse a feldolgozott élelmiszereket étrendjében. A szakértők szerint érdemes probiotikumokat is hozzáadni étrendünkhöz, naponta edzeni, odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, továbbá igyekezni kiküszöbölni a stresszt.
Az emésztőrendszer betegségei és problémái
Az emésztőrendszer kiterjedtsége és komplexitása miatt az emésztőrendszeri betegségek a betegségek igen széles spektrumát fedik le. A nyelőcső leggyakoribb betegsége a refluxbetegség. Ami a gyomrot illeti, gyakran érintik különféle betegségek, mint például gyomorhurut, emésztési zavarok vagy gyomorfekély. A vékonybél gyakori betegségei közé tartoznak a felszívódási zavarok, mint pl. a cöliákia, a fertőző betegségek vagy az autoimmun betegségek. A vastagbél betegségei közé tartozik a székrekedés, a hasmenés vagy a vastagbéldaganat.
Hogyan nyilvánulnak meg az emésztőrendszer betegségei?

Az emésztőrendszer betegségei általában emésztési problémákban nyilvánulnak meg, akár puffadás, étvágytalanság, székrekedés vagy hasmenés formájában. Különösen gyulladás és daganat esetén végbélvérzés is jelentkezhet.
Érdekes tények az emésztőrendszerről
Végül összegyűjtöttünk néhány érdekes információt az emésztőrendszerről:
- Az emberi emésztőrendszer csaknem 8 méter hosszú. Ebből csak a bél hossza kb. 7 méter.
- A gyomor térfogata kb. 1-1,5 liter, de akár 4 literes térfogatra is kitágulhat. Egy ember egy nap alatt 3-4 liter gyomornedvet termel.
- A vékonybél felülete akár 300 m2 is lehet. Összehasonlításképpen egy teniszpálya kb. 260 m2.
- A gyomorsav elég erős sav ahhoz, hogy megégesse a bőrt.
Források:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works
https://nemoci.vitalion.cz/onemocneni-traviciho-ustroji/
https://www.davidsongi.com/10-fun-facts-about-your-digestive-tract/
https://www.verywellhealth.com/digestive-system-facts-1944708
https://health.clevelandclinic.org/fun-facts-about-your-digestive-system/
https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-to-digest-food